101 Vasilissis Sofias, 115 21, Athens 210 6464744

Μέθοδος ASI

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου
ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ASI (Anterior Supine Intermuscular)ΜΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ & ΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

//tsarouhasmd.com/wp-content/uploads/2019/10/17410342_10211782280569804_2090529109_n.jpg

Η πρόσθια προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας για Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο ASI (Anterior Supine Intermuscular) γίνεται με μία μικρή τομή δέρματος και χωρίς διατομή των μυών, που περιβάλλουν και στηρίζουν την άρθρωση.

Συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες μεθόδους, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

  • Η επέμβαση γίνεται χωρίς διατομή και κακώσεις των μυών, τενόντων και νεύρων. Αυτό σημαίνει, ότι:
  • Η απώλεια αίματος είναι μικρότερη και κατά κανόνα αποφεύγεται η μετάγγιση
  • Ο ασθενής πονάει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικά
  • Σηκώνεται από το κρεβάτι ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα
  • Επανέρχεται σύντομα στις φυσιολογικές του δραστηριότητες και έτσι
    • Δεν κινδυνεύει να πάθει μυϊκή ατροφία, που είναι συχνό επακόλουθο μιας παρατεταμένης ακινησίας.
  • Η μέθοδος ASI επιτρέπει ακριβή έλεγχο του μήκους του ποδιού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, έτσι ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος ανισοσκελίας (διαφοράς στο μήκος των δύο ποδιών).
  • Επιτρέπει τον έλεγχο της σταθερότητας του ισχίου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ώστε να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος εξαρθρήματος αργότερα.
  • Με τη χρήση ακτινολογικού ελέγχου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου εξασφαλίζεται η άριστη τοποθέτηση των υλικών.
  • Η τεχνική είναι κατάλληλη για όλους τους σωματότυπους. Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν παίζει ρόλο, καθώς το σημείο τομής από τη φύση του έχει ελάχιστο υποδόριο λίπος.
  • Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης είναι μικρότερος από τις κλασικές μεθόδους.

Εκτός όμως από τα προφανή πλεονεκτήματα της τεχνικής ASI σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου, που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες τομές και διατομές μυών, η ASI έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και σε σχέση με τις άλλες μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η μέθοδος AMIS.

Με τη μέθοδο AMIS ο χειρουργός μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μία σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την τοποθέτηση του ασθενούς σε συνθήκες μεγάλης έλξης και τάσης, με παράλληλες στροφικές κινήσεις του άκρου. Μπορεί έτσι να προκληθεί παροδική παράλυση νευρικών στελεχών, κάταγμα μηριαίου ή ποδοκνημικής, ανεπαρκής ισοσκελισμός (το πόδι θα γίνει μακρύτερο ή βραχύτερο από το άλλο). Σε όσους ασθενείς έχει γίνει ολική αρθροπλαστική γόνατος, (ιδίως συνδεδεμένη) υπάρχει πλήρης αντένδειξη για τη χρησιμοποίηση της AMIS, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος συνδεσμικής κάκωσης, εξαρθρήματος της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος ή και περιπροθετικού κατάγματος.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρθηκαν, η μέθοδος ASI αποτελεί τη λύση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την AMIS. Εφόσον δηλαδή η έλξη δεν είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της επέμβασης, καθώς τα πόδια του ασθενούς είναι ελεύθερα, εξασφαλίζεται ο διεγχειρητικός έλεγχος του ισoσκελισμού των κάτω άκρων, ενώ επίσης αποφεύγονται διεγεχειρητικά κατάγματα ή άλλες πιθανές επιπλοκές από τα μαλακά μόρια. Τέλος, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί πριν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο σε αντίθεση με τους κινδύνους της μεθόδου AMIS που ήδη αναφέραμε.

 

Η τεχνική Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας με τη μέθοδο ASI εφαρμόζεται από τον
κ. Ιωάννη Τσαρούχα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
.

Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να εκπαιδευτούν στη μέθοδο ASI, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του κ. Τσαρούχα Ιωάννη:
Τηλ. 210 6464 744, 210 5011 717 | Κινητό: 6944 360 152 | Email: tsarouhasmd@gmail.com

Σχετικό animation για την τεχνική ASI, εδώ.